O Splitu

Splite moj!

Što reći o gradu koji je više od 1700 godina star, o gradu smještenom na jednom od najsunčanijih dijelova Mediterana sa čak 2 700 sunčanih sati godišnje, o gradu u kojem ako malo dublje kopate naiđete na rimski amfiteatar, kao što se nedavno i dogodilo  prilikom obnavljanja ceste u blizini centra grada. Što, osim da je «najlipši na svitu», kako vole reći domaćini. Usto, sve je više turista koji, kada jednom dođu, požele živjeti ovdje.

Prvi stanovnik Splita bio je car Dioklecijan koji je baš ovdje sagradio svoj ljetnikovac oko 293. godine poslije Krista. Osim Rimljana svoj trag u Splitu kroz njegovu dugu povijest ostavili su i Grci, Bizantinci, hrvatski kraljevi, Venecija, Austrija i Italija, a Dioklecijanova je palača zajedno sa starom gradskom jezgrom upisana u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine 1979. godine.

Danas je Split drugi po veličini grad u Republici Hrvatskoj i centar Dalmacije. Dugo je bio tranzitni grad prema predivnim otocima koji ga okružuju, ali posljednjih godina postaje turistički centar i privlači sve više turista koji ciljano dolaze doživjeti taj «jedinstveni grad». Split je danas važno gospodarsko, turističko, kulturno i sveučilišno središte ovog dijela Jadrana.

No, Split je poznat i po mnogim slavnim sportašima, osvajačima olimpijskih medalja, glazbenicima i umjetnicima. Jedan od njih je i Goran Ivanšević, slavni  tenisač i osvajač Wimbledona u ljeto 2001. No, baš početkom te godine nije mu najbolje išlo, bio je rangiran tek na 125. mjestu, no on kao pravi Splićanin nije odustao, pokazao je splitski dišpet i osvojio Wimbledon. I upravo su po tom svom dišpetu Splićani isto tako poznati. Kada im je najteže oni su tada najjači.

Što god da vam kažem o Splitu samo je trošenje riječi i papira. Morate doći i doživjeti Split u svom punom sjaju u lipnju na konferenciji CIET 2014.

 

Dobro došli!